Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Suriye’de Kadın Hakları İçin Yeni Bir Dönem: Ayşe el-Dibs, Geçici Yönetimde İlk Kadın Üst Düzey Yetkili Oldu

Suriye’de Baas rejiminin devrilmesinin ardından kurulan geçici yönetimde, hem Türkiye Cumhuriyeti hem de Suriye vatandaşı olan Ayşe el-Dibs, Kadın İşleri Ofisi Başkanlığına getirildi. Kadınların haklarını güçlendirmeyi hedefleyen Dibs, eski tutuklu kadınların rehabilitasyonu için psikolojik destek ve yasal koruma gerektiğinin ve bu anlamda çalışmalar yapılacağını vurguladı.

Suriye'de Baas rejiminin devrilmesinin ardından kurulan geçici yönetimde, hem Türkiye

Suriye’de Baas rejiminin devrilmesinin ardından kurulan geçici yönetimde dikkat çekici atamalar gerçekleştirildi. Atamalar arasında ilk kadın üst düzey yetkili, yıllarca Türkiye’de yaşayan ve hem Türkiye Cumhuriyeti hem de Suriye vatandaşı olan Ayşe el-Dibs oldu.

Kadın İşleri Ofisi Başkanlığına getirilen Ayşe el-Dibs, yeni görevinde, özellikle kadınların hukuki, sosyal ve siyasi haklarını güçlendirmeyi hedefleyen çalışmalara öncülük etmesi bekleniyor. Ayşe el-Dibs daha önce Suriyeli Dernekler Platformu başkanlığı görevini üstlenerek, insani yardım çalışmalarında bulunduğu ifade ediliyor.

Suriye Siyasi İşler Dairesi, Kadın İşleri Ofisi ile iletişimi kolaylaştırmak, Suriyeli kadınların   hukuki, sosyal, kültürel ve siyasi alanlarıyla ilgilenilmesi adına Ayşe el-Dibs’ e ulaşabilecekleri bir telefon numarasını sosyal medya hesaplarında paylaştı.

Esad’ın devrilmesinin ardından muhalif güçler, binlerce Suriyeliyi eski rejimin hapishanelerinden kurtardı. Ancak, gözaltına alındığı düşünülen on binlerce kişiden hâlâ haber alınamıyor. Ayşe el-Dibs, salıverilen kadın tutuklularla ilgili bir rapor hazırlayıp refahları için bir plan geliştireceğini, ayrıca hak ihlalleriyle suçlanan hapishane görevlilerinin yargılanmasını talep edeceğini belirtti.

Bunun yanısıra Dibs, eski tutuklu kadınların rehabilitasyonu için psikolojik desteğe, eğitime, sağlık hizmetlerine ve yasal korumaya duydukları ihtiyacı da vurguladı.

Suriye’nin geleceği, siyasi, ekonomik ve toplumsal gelişmeler açısından büyük bir merak konusu olmaya devam ediyor.

Fatma KIVRAK/ Hey Haber- Muhabir