YALNIZLIK
Yalnızlık “bir başınalık” demektir. Bazen kişisel bir tercihtir bazense mecburidir.
Eğer bir tercihse yalnızlık çoğunlukla keyiflidir. Tek başına yürümek, tek başına bir kafede kitap okumak, film izlemek.. Kendinle baş başa kalmak.. Geçmişi eşelemek, geleceğe dair planlar yapmak. Ne istediğini anlamak. Huzuru kendi içinde yakalamak. Biz buna “nitelikli yalnızlık” da diyebiliriz. Bunu yapabilen insanlar bence kendisiyle barışık insanlardır. Kendiyle dertleşebilen, kendini yargılayabilen, kendi hakkında değerlendirmeler yapabilen. Dolayısıyla bu çeşit bir yalnızlık insana çok şey katar.
Bazense mecburidir yalnızlık. İçinde bulunduğun sosyal ortamdan uzaklaşmak gibi, hiç kimseyi tanımadığın bir şehre yerleşmek gibi. Her şeye sıfırdan başlaman gereken bir süreçtir. Çünkü yalnızlık keyifli de olsa zordur. Özellikle uzun bir süre yalnız kalmak bir noktadan sonra acı vermeye başlar. İnsan insana ihtiyaç duyar nihayetinde.
Bir de çevrende insanlar varken hissettiğin yalnızlık duygusu vardır. O insanlarla duygusal bağa kuramamaktır ve çevrende bir şeyler olup biterken seyretmektir. Duygusal yalnızlıktır bu. Duygusal yalnızlık kişinin diğer insanlarla ilişkiye girememesinden kaynaklanır. Bu kişiler kendilerini ifade etmekte çekinirler ve kendilerini dışlanmış hissederler. Hatta kendilerini sosyal ortamlardan uzaklaştırırlar.
Bir başka çeşit yalnızlık türü ise sosyal yalnızlıktır. Sosyal etkileşim ağının azlığı, ortak hobi ve etkinliklerin olduğu bir gruba dahil olmamaktan kaynaklanır. Gerçek bir sosyalleşme ile aşılabilir bir durumdur.
Bazıları ise kesinlikle yalnız kalamaz. Belki kendine yetememe, belki korkular, belki güçsüzlüktür sebebi. Sevgilisinden ayrılır ayrılmaz başka birine giden kişilerdir bunlar çoğunlukla Tek derdi yalnız kalmamaktır. O süreci yaşamamak adına böyle davranırlar.
Yazımı Orhan Veli ile sonlandırıyorum. Herkesin dilediği gibi bir yalnızlık yaşamasını temenni ediyorum
Bilmezler yalnız yaşamayanlar
Nasıl korku verir sessizlik insana
İnsan nasıl konuşur kendisiyle
Nasıl koşar aynalara
Bir cana hasret
Bilmezler
Yazar: Çınar ÖZSERDAROĞULLARI
Kaynak: Haber Merkezi