Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

BALIKLI GÖL

Peygamberler şehri Şanlıurfa’da bulunan Balıklıgöl, Hz. İbrahim’in mucizesine tanıklık etmiş maneviyat dolu turistik bölgelerimizden biridir.

Peygamberler şehri Şanlıurfa'da bulunan Balıklıgöl, Hz. İbrahim'in mucizesine tanıklık etmiş

TARİHÇE

Balıklı Göl 150 metre uzunluğunda, 30 metre genişliğinde ve 3-5 metre derinliğindedir. İçinde efsanelere konu olan sazan türü balıklar bulunmaktadır. Bu balıklara halk tarafından saygı gösterilir ve yenilmez. Yenildiği takdirde hasta olup ölündüğüne inanılır. Gölün içinde yaşayan balıklar bıyıklı sazan türüdür ve yumurtaları zehirlidir. Rivayete göre Hz. İbrahim ateşe atıldıktan sonra bir mucize gerçekleşir ve etraf gül bahçesine dönüşür. Bu mucizenin Balıklı Göl ve çevresinde gerçekleştiğine inanılır. Üç semavi dinin de atası kabul edilen Hz. İbrahim’in doğduğu mağara da burada bulunmaktadır ve çokça turist çekmektedir. Dini bayramlar ve kandil geceleri ise oldukça kalabalık geçer. Hz. İbrahim’in doğduğu mağaranın yanında dönemin ileri gelen din alimlerinden olan Said Nursi’nin vefat ettikten sonra ilk defnedildiği mezarı bulunmaktadır.

Balıklı Göl, Şanlıurfa turizminin en önemli yeridir. Halil-Ür Rahman Gölü’nün güneyinde, Urfa Kalesi’nin önünde yer alır. Yine bir rivayete göre, Hz. İbrahim’in ateşe atıldığını gören Nemrut’un kızı Zeliha, sevgisinden dolayı buna dayanamaz ve o da kendisini ateşe atar. Zeliha’nın düştüğü yerin de göle dönüştüğü düşünülmektedir.

1970’lere kadar göllerde yüzülüp yüzme yarışları yapılırken, 1970’lerden sonra göllere kutsal aidiyet verilip yüzmek ve balıklarını yemek yasaklanmıştır. Günümüzde birçok İslam araştırmacısı Balıklı Göl’e ait İslam inancının hurafe olduğunu ve havuzların antik pagan tapınaklarına ait olduğu konusunda birlik sağlamışlardır. Tarihsel ve bilimsel verilere göre Balıklı Göl havuzları yarı kadın yarı balık olan tanrıça Atargatis için yapılmış birer antik pagan (putperest) tapınaklarıdır. M.Ö. 1000-300 yılları arasında yapıldığı tahmin edilmektedir. Günümüzde Filistin, Lübnan ve Suriye’de de tanrıça Atargatis’e adanan, içine girmenin ve balıklarını yemenin yasak olduğu havuzlar mevcuttur.

Haber : Dilara Baydi