DİŞ AĞRISINA EVDE UYGULANABİLECEK PRATİK YÖNTEMLER
Diş ağrısı aniden ortaya çıkıp hayatımızı olumsuz yönde etkileyen bir durumdur.
Dişin dış yüzeyi olan mine tabakasının altında hassas sinirler bulunur. Bu sinirlerin tahriş olması veya hasar görmesi, ağrının temel nedenidir. Diş ağrısı, bir dişin içerisi veya çevresinde hissedilen keskin bir ağrı olarak tanımlanabilir.
Ağız ve diş hijyeni, diş sağlığımız için oldukça önemli bir yer tutar. Her gün düzenli olarak dişlerimizi ve ağız içimizi temizlememiz gerekir. Aksi takdirde biriken mikroplar ve bakteriler çürümeye veya enfeksiyona yol açabilir. Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıkların dişlere zarar verebileceği de unutulmamalıdır.
DİŞ AĞRISI BELİRTİLERİ
Diş ağrısı daha çok diş ve çene bölgesinde yoğun olarak hissedilir ancak bazı durumlarda sıcak ve soğuk hassasiyeti ile de karşımıza çıkar. Ayrıca bazen diş ağrısı yanak, kulak ve boğaza doğru da yayılabilir. Diş ağrısının diğer belirtileri ise şunlardır; diş veya diş eti etrafında kanama veya akıntı, diş veya çene etrafında şişlik, ağız kokusu, ateş, lenf bezlerinin şişmesi.
DİŞ AĞRISININ EN YAYGIN NEDENLERİ
Diş ağrısı farklı nedenlerle ortaya çıkabilmektedir. Bunlardan en yaygını çürük ve iltihaptır. Çürük ve iltihap tedavi edilmezse, apse yaparak daha da şiddetli bir ağrıya sebep olabilir. Bunların yanında diş eti hastalıkları, diş minesindeki aşınmalar, dişlerdeki çatlaklar, sinüs enfeksiyonları, diş apseleri, diş sıkma ve gıcırdatma gibi faktörler de ağrıya sebep olabilir. Semptomların hafifletilmesi ve ağrıya sebep olan hastalığın tedavisi için bir diş hekimi tarafından tedavi edilmesi gerekmektedir.
Diş Eti Hastalıkları; diş etlerinin iltihaplanması sonucu ortaya çıkar, kızarıklık ve diş ağrısı gibi belirtiler görülür.
Diş Çürükleri; dişin dış yüzeyinde aşınma ve boşluk ortaya çıkma sonucunda görülür. Diş minesinde oluşan plak, çoğunlukla beslenme alışkanlıkları nedeni ile kırılır ve bu da dişin çürümesine sebep olur.
Hassas Dişler; diş minesinin yıprandığı durumlarda, dişin orta tabakası ortaya çıkar. Bu tabakada çok fazla sinir ucu vardır. Bu durumda sıcak ve soğuk yiyecek/içecek tüketildiğinde sinir uçlarında hassasiyete sebebiyet verir.
Bruksizm; uyurken diş sıkma veya gıcırdatma, diş ağrısına sebep olur. Dişlerinizi sıkmak, diş minesini yıpratabilir hatta diş çatlaklarına sebep olabilir.
Diş ağrısına sebep olan diğer nedenler ise şunlardır; çatlak dişler, diş apsesi, gömülü diş, migren, çene ve kafatası arasındaki eklem ya da kaslarda ortaya çıkan problemler.
Diş ağrısının tedavisi için öncelikle altta yatan sebebin öğrenilmesi gerekmektedir. Bunun için bir diş hekimine gitmenizde fayda vardır. Doktorunuz sizde bazı testler isteyebilir, daha sonra da sizin için uygun olan tedaviyi belirler. Doktorunuz gerekli gördüğü taktirde dolgu, diş çekme gibi yöntemlere başvurabilir. Bu yöntemlerin sonuç vermeyeceği durumlarda kanal veya kuron kaplama yöntemlerini uygulayabilir. Diş veya diş etinizde herhangi bir enfeksiyon varsa doktorunuz antibiyotik kullanmanızı isteyebilir.
Evinizde diş ağrınızı hafifletmek uygulayabileceğiniz bazı basit yöntemler şunlardır:
1. Soğuk Kompres Uygulamak; soğuk, iltihabı azaltır ve ağrıyı hafifletir. Ayrıca soğuk kompres bölgedeki kan damarlarının daralmasına sebep olur ve bu da ağrıyı keser. Ağrıyan bölgeye 20 dakika kadar soğuk kompres yapmak iyi gelir.
2. Tuzlu Su İle Gargara; tuzlu su, enfeksiyonları önler ve ağrıyı hafifletir. Bir bardak suyun içine biraz tu atarak en az 5 dakika gargara yapmak diş ağrınıza iyi gelir.
3. Doğal Yağlar Kullanmak; kekik yağı, lavanta yağı, nane yağı… ağrıyan kısma biraz yağ sürmek ağrınızı hafifletir.
4. Bitki Çayları İçmek; adaçayı, kekik çayı, kırmızı biber çayı… bir cezvenin içerisine kırmızı pul biber ve biraz su koyup kaynatın.
5. Sirke İle Gargara; sirke, diş ağrısını hafifletmekte oldukça etkilidir. Bir bardak suyun içine birkaç çay kaşığı sirke koyarak gargara yapmanız ağrınıza iyi gelir.
6. Ağrı Kesici İlaçlar
7. Sarımsak; doğal bir antibiyotik olan sarımsak ağrının hafiflemesine yardımcı olur. Sarımsağı ezerek macun haline getirdikten sonra ağrılı bölgeye sürebilir veya çiğneyebilirsiniz.
UZMAN DESTEĞİ ŞART
Evde uygulanan yöntemler kısa vadede oldukça etkilidir, ağrılarınız hafifler ancak diş ağrısının altında yatan sebep önemli bir sorunun göstergesi olabilir. Bu nedenle zaman kaybetmeden bir uzmana görünmenizde fayda vardır.
Haber: Dilara BAYDİ