Bodrum, Muğla ilinin 13 ilçesinden biridir ve Batı köşesinde yer alır. Sadece Türkiye’de değil, dünyada da bilinen önemli bir turizm yeridir.
Bodrum adı, Kale’nin kurucularından olan St. Petrium şövalyelerinden gelmektedir. O dönemde yaşayan Türkler, Petrium’u Potrum daha sonra da Bodrum olarak telaffuz etmiştir.
TARİHÇE
Milattan önceki çağlardan itibaren insanoğlunu kendine hayran bırakan Bodrum; Antik Çağ’dan günümüze Leleg, Karia, Pers, Dor, Helen, Roma, Bizans ve Osmanlı gibi çeşitli kültür ve uygarlıkların izlerini taşır. Ünlü Tarihçi Homeros tarafından “Ebedi Mavilikler Cenneti” olarak adlandırılan Halikarnassos, Yunan ve Anadolu uygarlıklarının kesişme noktası olan topraklar üzerinde kurulmuştur. Roma, Bizans ve Osmanlı gibi uygarlıklara ait arkeolojik buluntular sonucunda yedi bin yıllık bir geçmişi olduğu bilinmektedir. Dünyanın 7 harikasından biri olan Mausoleum, Bodrum’da inşa edilmiştir. Depremler ve istilalar sonucunda yıkılan mozolenin mermer taşları, Bodrum Kalesi’nin yapımında kullanılmıştır. 11. yüzyılda Türkler’in eline geçen Bodrum, 13. yüzyılda Menteşe Beyliği’nin bir parçası olmuştur. Kanuni Sultan Süleyman döneminde ise Osmanlı topraklarına katılmıştır. Bodrum, Anadolu toprakları üzerinde en son ele geçirilen Hristiyan toprağıdır. Bodrum Kalesi bugün dünyanın en büyük 2. Sualtı Arkeoloji Müzesi olarak hizmet vermektedir.
Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçer. 1970 yılından sonra ilk kez 2004 yılında kar yağışı olmuştur. Muğla ilinin en fazla nüfusa sahip olan ilçesidir.
2003 yılından beri her yıl yaz aylarında Uluslararası Bodrum Bale Festivali düzenlenmektedir. Türkiye’nin ilk ve tek bale festivali olma özelliğini taşımaktadır.
Haber : Dilara Baydi