Ramazan ayı içerisinde bulunduğumuz şu günlerde fitre nedir? Fitreyi kimler verir? Fitre kimlere verilir? Fitre kimlere verilmez? Fitre ne zaman verilir? soruları gündem oldu. İşte tüm bu soruların cevapları haberimizde…
Halk arasında fitre diye bilinen fıtr sadakası insan olarak yaratılmanın ve Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak; dinen zengin olup Ramazan ayının sonuna yetişen Müslümanın, belirli kimselere vermesi vacip olan bir sadakadır.
Ramazan Bayramı’na ulaşan, temel ihtiyaçlarını karşılayabilen ve bir yıllık borçlarının dışında nisap miktarı (80.18 gr. altın veya bu değerde) mala sahip olan kişiler fitre ya da fıtr sadakası verebilmektedir. Kişi, kendisinin ve küçük çocuklarının fitrelerini vermekle yükümlüdür.
Fitre verilebilecek kişiler şunlardır:
Kardeş
Teyze, hala, amca, dayı
Teyze, hala, amca ve dayı çocukları
Damat
Kayınvalide, kayınpeder
Yoksul ve ihtiyaç sahibi insanlar
Fitre verilemeyecek kişiler şunlardır:
Eş
Anne, baba, büyük anne, büyük baba
Çocuklar, torunlar
Zenginler
Babası zengin olan, ergenliğe ulaşmamış çocuklar
Ayrıca, mal varlığı olan kişilere fitre verilmez. Eğer çevrenizde ihtiyaç sahibi yoksa fitrenizi güvenilir bir dernek aracılığıyla bağışlayabilir, ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
Fitre, diğer adıyla fıtr sadakası, Ramazan Bayramı’nın birinci günü verilmelidir. Ancak bayramdan önce verilmesi daha uygun görülmektedir. Bayram namazından önce verilen fitre, müstehap olarak değerlendirilir. Şafii mezhebine göre ise fitre, bayramın birinci günü gün batımına kadar verilmelidir.
Haber: Nihan Küçükkendirci