Beşi bir yerde takma geleneği kime aittir ve neden takılır?
Yüzyıllardır gelinlere düğünlerinde beşi bir yerde adı verilen 5 adet tam altından oluşan bu aksesuar takılır. Peki neden? Beşi bir yerde nedir? Gelenek kime aittir? Ve neden takılır? İşte bilinmeyenler…
Gelinlere beşi bir yerde takılmasının Türk mitolojisi geleneği olduğunu biliyor muydunuz? İslamiyetten önceki Türklerde, altından gümüşe birçok değerli ve farklı taş, gelinlere takılmaktaydı. Fakat takılan değerli taş değişkenlik gösterirken sayısı değişmezdi. Her zaman 5 kalmaktaydı. Bunun sebebi ise 5 sayısının Türk kültürü için önemli değerleri göstermekteydi.
5 sayısı Türk kültürü için önemli değerleri taşımaktaydı. Birinci ve en büyük olan altın; gök tanrıyı, ikinci altın; devleti ve milleti, üçüncü altın (töre); cesareti ve sadakati, dördüncü altın; aileyi ve son olarak beşinci altın ise; yaşam ve ölüm arasındaki birlikteliği simgelemekteydi.
Eski Türk aile yapısında oldukça önemli bir yere sahip kadınlar, sadece evde değil aynı zamanda toplumdaki birçok önemli statüde de yer edinmekteydi. Evlilik yaşına gelen kadınlara, kültürü, töreyi ve gelenekleri devam ettirebilmek için de hem maddi hem manevi olarak oldukça değerli olan beşi bir yerde takılmaktaydı.
Eski Türklerdeki bu inanç, devlet işlerinden savaşlara, aile yapısından topluma kadar oldukça değerli bir rola sahip olan kadınlar için sıklıkla uygulanırdı ve bir gelenek haline gelerek, yüzyıllar boyunca uygulanmaya devam etti.
Haber: Gupse MAMUH