Kuş Cenneti Milli Parkı, Balıkesir’in Bandırma ve Manyas ilçeleri sınırları içerisindedir. Bünyesinde barındırdığı çok sayıda kuş, bitki ve balık türü ile çeşitli sürüngen türleri için yaşamsal öneme sahiptir.
Milli Park, sadece kuşlar özelinde bir koruma alanı olan ve uluslararası düzeyde öneme sahip Avrupa Konseyi A Sınıfı diplomasına sahiptir.
Manyas kuş cenneti bölgedeki ilk yerleşik uygarlıklar tarafından park ve av alanı olarak kullanılmıştır. İlk olarak Lidyalılar tarafından kurulan bir yerleşim yeri olan Manyas bölgesi daha sonra Persler tarafından ele geçirilmiştir. Lidya şehrinin yıkılması ile bölgeye Paradeisos (Cennet) ismi verilmiştir. Türk tarihinin ünlü seyyahlarından olan Evliya Çelebi de Seyahatname eserinde Manyas Kuş Cenneti’nden bahsetmiştir. “İlyas Pınar’ından çıkar ve Türkmenler buna Manyas derler, o kadar derin değil, suyu hayat vericidir. Bu göl kaz, ördek, kuğu, bozbakkal, yeşilbaş, saka ve diğer kuşlarla dolu olur. Her gece kuğu, kaz sesinden kanat şakırtısından Manyas Sahrası titrer.” Evliya Çelebi, eserinde parktan bu şekilde bahsediyor. Manyas Kuş Cenneti Milli Parkı içerisinde ayrıca bölgenin tarihine tanıklık edebileceğiniz bir de arkeolojik kazı alanı bulunuyor. Bunların yanı sıra günümüze gelindiğinde ne yazık ki; Manyas Kuş Cenneti’nin Balıkesir’de bölgede yer alan fabrikaların atıkları nedeniyle kuruyup yok olacağı belirtiliyor.
Haber : Dilara Baydi
Kaynak: Haber Merkezi