Hıdırellez Gecesi Nedir? Hıdırellez Ne Zaman? Hıdırellez Ritüelleri

Hıdırellez Gecesi Nedir? Hıdırellez Ne Zaman? Hıdırellez Ritüelleri
Yayınlama: 07.04.2025
Düzenleme: 07.04.2025 17:13
A+
A-

Hıdırellez, Hızır ve denizlerin hakimi olarak bilinen İlyas peygamberlerinin yeryüzünde buluştuğu gün olarak kabul edilir. Peki, 2025 yılı Hıdırellez ne zaman ve hangi tarihlerde kutlanacak? Hıdırellez günü nasıl dilek dilenir? Hıdırellez ritüelleri nelerdir?, 2025 Hıdırellez tarihi ve merak edilen soruların yanıtları haberimizde…

Hıdırellez nedir?

Hıdırellez, Türk kültüründe ve birçok farklı coğrafyada baharın gelişini müjdeleyen, doğa ile bütünleşmeyi simgeleyen geleneksel bir şenliktir. Hızır ve İlyas peygamberlerin bu gecede buluştuğuna inanılır. 5 mayısı 6 mayısa bağlayan gece artık yazın geldiğine, kış soğuklarının bittiğine olan inanç,  dileklerin dilendiği ve dualar edildiği bir geceye dönüşür. Bu gece çeşitli ritüeller yapılır. Hıdırellez Gecesi yapılan bu ritüellerden bir kaçını haberimizde derledik.

Hıdırellez Ne Zaman Kutlanır?

Hıdırellez, her yıl 5-6 Mayıs tarihlerinde kutlanır ve bu gece, doğanın uyanışı ve insanların dileklerinin kabul olduğu bir zaman olarak kabul edilir.Bu özel gece, Türk halkı ve çevre kültürlerde, yazın başlangıcına işaret eden bir dönüm noktası olarak kabul edilir. Ayrıca, Hıdırellez baharın gelişi ve doğanın yeniden canlanmasıyla ilişkilendirilir.

Hıdırellez Gecesi Yapılan Ritüeller

Hıdırellez gecesi, dilekler yazılı ya da görsel olarak bir kağıda geçirilir ve gül ağacının altına bağlanır. Bazen kağıt, kırmızı bir kesenin içine konulur ya da dileklerin yazıldığı kağıt, kırmızı bir iple bağlanır. Yazılar veya resmedilen dilekler genellikle kırmızı kalemle yazılır. Sabaha karşı, ezan okunmadan önce ise gül ağacından dilekler alınır ve akan bir suya, dualar eşliğinde atılır. Bu su, deniz, dere kenarı, su kanalı gibi bir yer olabilir.

Atıldıktan sonra, deniz kenarındaysanız sahile gidip, dileklerinizi taşlarla veya sivri uçlu bir cisimle çizebilirsiniz. Bazı geleneklerde dilekler suya atıldıktan sonra namaz kılınır. Bazı inançlarda ise suya atılan kağıt, çabuk bir şekilde suya karışır ve gözden kaybolursa, dileklerin çabuk kabul olacağına inanılır. Eğer kağıt suya karışmaz ve batarsa, dileklerin geç gerçekleşeceği düşünülür.

Hıdırellez gecesi, evdeki cüzdanlar açık bırakılır ve mutfaktaki şeker, tuz, bakliyat kavanozlarının ağızları açık bırakılır. Buradaki amaç, o gece bereketin yağmasıdır. Akşam dilek dilenip gül ağacına asıldığında, isteyen kişi yanına biraz para koyar ve sabah o parayı alıp cüzdanına koyar. O yıl boyunca bu parayı harcamaz. Bu paranın bereket getireceğine inanılır.

Hıdırellez Duası

Bismillahirahmanirahim

Bin bir adım bir adım Allah bir adım adım Kerim kerem Allah Başımda bir duman var yardım eyle ya Allah  La ilaha illallah Muhammeden Resullullah yetiş imdadıma Hızır ile Allah birsin sen kulla mişersin biz gibi kulların yardımcısı sensin Hızır deryada erdim murada amin.

Haber: Fatma KIVRAK

Kaynak: Haber Merkezi