Yıllardır Anadolu’da kendisini gösteren kırkikindi yağmurlarının ne zaman biteceği merak konusu oldu! Peki, kırkikindi yağmuru nedir? Ne zaman başlar, ne zaman biter?
Yıllardır Anadolu’da kendisini gösteren kırkikindi yağmurlarına, 40 gün sürmesinden dolayı bu ismin verildiği biliniyor. Bu yağışların dönem aralıkları farklı koşullara göre değişkenlik göstermektedir. Özellikle son zamanlarda yurt genelinde devam eden sağanaklarla beraber, vatandaşlar kırkikindi yağmurları hakkında araştırma yapmaya başlamış durumda. Peki, kırkikindi yağmuru nedir? İkindi vakti yağan yağışlar sebebiyle, halk arasında kırkikindi yağışları denmiştir. Bu yağışlar ısı kapasitesi, albedo gibi özellikleri açısından farklı karakteristiklerdeki araziler, güneş ışınlarından farklı dozlarda etkilenirler ve atmosferik sınır tabakanın ısınması da alttaki yüzeye göre farklılık gösterir.
Kırkikindi yağmurları, Anadolu’da kışın ve yazın başlarında genelde öğleden sonra, ikindi saatlerinde görülen yağışlar olduğundan dolayı halk arasında “kırkikindi yağmuru” olarak adlandırılmıştır. Bu yağışlara, genelde ikindi vakti başladığı ve 40 gün yağdığına inanıldığı için kırk gün, ikindi vakti yağan yağışlar anlamında Kırkikindi yağışları denmiştir. Ama bilimsel olarak 40 gün sürdüğünün bir dayanağı yoktur. Konveksiyonel yağışların dönem aralıkları sinoptik koşullara göre yıldan yıla fark edebilmektedir. Isı kapasitesi, albedo gibi özellikleri açısından farklı karakteristiklerdeki araziler, güneş ışınlarından farklı dozlarda etkilenirler ve atmosferik sınır tabakanın ısınması da alttaki yüzeye göre farklılık gösterir. Gerçekleşen konveksiyon yeterince güçlü ise gök gürültülü fırtına meydana gelir. Kırkikindi yağışları da diğer konvektif yağışlarda olduğu gibi kısa süreli ve ani bastıran sağanaklar şeklinde görülür. Çoğunlukla birkaç saati aşmaz ancak önemli bir miktar bırakır. Koşullar uygun ise dolu da vuku bulabilir.
Hey Haber/ Hatice ÇELİKEL
Kaynak: Haber Merkezi