Konkordato Nedir?

Borçların ertelenmesi anlamına gelen konkordato mali durumu kötü olan borçlular için bir yeniden yapılandırma seçeneğidir. Sürecin nasıl işlediğini, hangi şartlarda konkordatoya başvurulabileceğini ve konkordatonun taraflar açısından ne ifade ettiği haberimizde…

Konkordato Nedir?
Yayınlama: 07.04.2025
Düzenleme: 07.04.2025 18:12
A+
A-

Konkordato Nedir?

Konkordato, hukuki bir terim olarak, borçlarını ödeme güçlüğü çeken bir borçlunun alacaklılarıyla yaptığı anlaşmayı ifade eder. Bu anlaşma, borçların belirli bir plana göre ödenmesini içerir ve mahkeme tarafından onaylanan bir süreçtir.

İtalyanca “concordato” kelimesinden gelen ve tarihte Papalık makamıyla başka hükûmetler arasında yapılan anlaşmalar için kullanılmısıyla bilinen konkordatoyu ekonomik ve hukuki bağlamda, “anlaşmalı iflas” veya “iflas anlaşması” şeklinde özetleyebiliriz.

Konkordato Neden İlan Edilir?

Konkordato hem mali durumu kötü olan borçluları hem de alacaklılarını korumayı amaçlar. Konkordato, iflasa sürüklenen bir şirketin, alacaklıları ile anlaşarak mali yapısını düzenlemeye yönelik bir hukuki süreçtir. Bu süreçte, şirket iflasa karar verilmesini önlemek ve faaliyetlerini sürdürebilmek için alacaklılarıyla bir anlaşma yapmaya çalışır.

Konkordato Hangi Durumlarda Kabul Edilir?

Konkordato için alacaklıların en az yarısının talebi kabul etmesi gerekir, ancak iflas ertelemede mahkeme alacaklının kabul etmesine gerek duymaz. İflas erteleme de alacaklı borcundan vazgeçmez. Konkordato ilanı için, firmanın borçlarını ödeyemeyecek durumda olması gerekir.

Konkordato Neden Reddedilir?

Konkordato mühleti verilmesinin ve dolayısıyla konkordatonun temel koşulu vadesi geldiği hâlde borçların ödenememesi veya ödenememe tehlikesinin bulunmasıdır.

Konkordato Süreci

  1. Konkordato Talebi

Borçlu şirket ya da kooperatif, ödeme güçlüğü çektiği durumda gerekli belgelerle birlikte ticaret mahkemesine konkordato talebinde bulunur. Talep sonrası haciz ve icra işlemleri durdurulur.

  1. Geçici Konkordato Mühleti

Mahkeme, başvurunun kabul edilmesi durumunda borçluya 3 ay geçici mühlet tanır ve bir konkordato komiseri atar. Bu mühlet süresince borçlunun finansal durumu gözden geçirilir ve borç yapılandırma süreci başlatılır.

  1. Kesin Konkordato Mühleti

Geçici mühletin ardından mahkeme uygun görürse borçluya 1 yıl kesin mühlet verir. Gerekli durumlarda bu mühlet 6 ay uzatılabilir. Bu süre zarfında borç yapılandırma planı oluşturulur.

  1. Alacaklıların Onayı

Konkordato sürecinin kilit noktası, borçlunun alacaklılarıyla anlaşmaya varmasıdır. Hazırlanan borç ödeme planı, alacaklıların en az üçte ikisinin onayına sunulur. Plan, alacaklıların büyük çoğunluğunun onayını almalıdır.

  1. Mahkeme Onayı

Alacaklılar planı kabul ettikten sonra mahkeme nihai kararı verir. Eğer borçlu iyi niyetli bulunur ve plan uygulanabilir görülürse konkordato süreci onaylanır.

  1. Konkordato Sürecinin Sonuçlanması

Borçlu, konkordato kapsamında belirlenen konkordato şartlarını yerine getirir ve borçlarını öderse süreç başarıyla sonuçlanır. Eğer plana uymazsa, konkordato iptal edilebilir ve bu durumda iflas anlaşması gündeme gelebilir.

Haber: Nihan Küçükkendirci