Diyarbakır’da bulunan Malabadi Köprüsü, 40.86 metre açıklığa sahip ana kemeri ile dünyanın en geniş kemerli köprüsü olma özelliği taşımaktadır. Artuklu Beyliği mirası olan köprünün iki yanında kervan ve yolcular için barınak ve odalar yer almaktadır.
Malabadi Köprüsü, Artuklu Beyliği döneminde Timurtaş Bin-i İlgazi tarafından 1147 yılında inşa ettirilmiştir. Köprü, ünlü gezgin Evliya Çelebi’den Türk sanatı uzmanı Albert Gabriel’e kadar birçok önemli kişinin dikkatini çekmiştir. Köprünün genişliği 7, uzunluğu 150 metredir. Su seviyesinden 19 metre yüksekliğe sahip köprü, renkli taşlarla inşa edilmiştir. 1989 yılında Silvan Belediyesi tarafından restore edilmiştir.
Kervanlar ve yolcular tarafından rahat geçiş sağlaması için yapılmıştır. Köprünün iki yanında, kışın koruma sağlaması için barınak görevi gören iki oda bulunmaktadır.
Nehrin karşı kıyısında yaşayan bir kıza aşık olan Bad, nehrin üzerinde bir köprü olmamasından dolayı sevdiği kıza ulaşamamaktadır. Aşıklar bir gün iki karşı yakadan birbirleriyle konuşurken kız, Bad’ın yanına gitmeye çalışır. Karşı kıyıya ulaşmaya çalışırken nehrin sularına kapılan kızı, Bad tüm çabalarına rağmen kurtaramaz. Bu olayın üzerine Bad, o dönemin Silvan beyi olan Meya Farqin’in yanına giderek “sevdiğim kız bana ulaşmaya çalışırken nehirde kayboldu. Gelin buraya bir köprü yapalım, insanlar rahatça geçsin ve sevenler kavuşsun” der. Bunun üzerine Silvan beyi tarafından köprü yarısına kadar yaptırılır. Köprünün kemer açıklığının, Ayasofya Camii kubbesinden daha büyük olduğu fark edilir. Bunun üzerine Meya Farqin, Bad’ı yanına çağırıp köprünün kalan yarısını yapıp yapamayacağını sorar. Bad ise bunu bir şartla yapacağını söyler. Bu şarta göre Bad, köprünün diğer yarısını tamamlarsa, beyin sağ elini bilek hizasından keseceğini söyler. Buna karşılık olarak da bey, eğer tamamlayamazsa Bad’ın sağ kolunu keseceğini söyler. Şartlar kabul edilir, Bad köprüyü tamamlar ve beyin bileğini keser. Köprünün üzerindeki kesik el figürünün, iddiayı kaybeden Silvan beyine ait olduğuna inanılmaktadır. Kürtçe’de ev anlamına gelen “mal” ve Bad ismi birleştirilerek, köprüye “Bad’ın evi” anlamında Malabadi ismi verilmiştir.
Haber : Dilara Baydi
Kaynak: Haber Merkezi