Milliyetçilik, belirli bir topluluğun çıkarlarını, egemenliğini, öz yönetimini kazanması ve bunları devamlı olarak sürdürebilmesini amaçlayan fikir hareketidir.
Milliyetçiliği oluşturan 2 temel özellik vardır. Bunlar, nesnel ve öznel özelliklerdir. Nesnel özellikler; din, ırk, mezhep, toprak, etnisite, ortak tarih ve ortak kökendir. Öznel özellikler ise; dayanışma, sadakat, ortak irade ve ortak kültürdür.
1. ETNİK MİLLİYETÇİLİK : Milletin etnisite açısından tanımlandığı türdür. Bu türde milleti oluşturan temel unsur, etnisite (din, dil, ırk) açısından ortak payda olarak görülür.
2. KÜLTÜREL MİLLİYETÇİLİK : İnsan gruplarının kendisini sosyal bağlarla ve ortak kültür ile ifade eden türüdür. Dil, din, ırk aidiyeti gerekli değildir. Dışarıdan bir grup kültür ile uyum sağladığında o milletle bütünleşmiş olur.
3. SİVİL MİLLİYETÇİLİK : Özgürlük, eşitlik, kardeşlik üzerine kuruludur. Hoşgörü çerçevesinde bireyin diğer özellikleri (dil, din, ırk) onaylanan bir durumdur. Vatandaş olmanız yeterlidir.
4. İDEOLOJİK MİLLİYETÇİLİK : Devrimle hedeflerine ulaşmak isteyen siyasal hareket milliyetçiliğidir.
5. PAN MİLLİYETÇİLİK : Milliyetçiliği ulus üstü şekilde genişletmek isteyen hareketlere denir. Bütünü kapsayan birimlerin bir araya getirilmesidir.
6. DİASPORA MİLLİYETÇİLİK : Çok uzun zamandan beri bir ulusun, kavmin anayurtlarından koparak başka bir yerde azınlık olarak yaşamasıdır.
1918-1945 yıllarında temelleri atılmaya başlamıştır. Arka planı 1789 Fransız İhtilali’ne dayanır. 1990’dan günümüze kadar yapılan yorum ve analizler inşacılık üzerinden olmuştur. Daha sonra kavramı oluşturan temel özellikler (dil, din, ırk) yerini göçmenler, mülteciler, azınlıklar, kadınlar, siyahiler, aşırı radikal gruplar gibi yeni konulara bırakmıştır.
Haber : Dilara Baydi