Moğolistan’da İki Parmaklı Yeni Bir Dinozor Türü Keşfedildi!

Moğolistan’da İki Parmaklı Yeni Bir Dinozor Türü Keşfedildi!
Yayınlama: 26.03.2025
Düzenleme: 26.03.2025 14:54
A+
A-

Moğolistan’ın Gobi Çölü’nde yapılan kazılar, dinozorların evrimi hakkında önemli bir keşfi ortaya çıkardı. Paleontologlar, büyük pençeleriyle dikkat çeken yeni bir dinozor türü tespit etti. Duonychus tsogtbaatari adı verilen bu tür, yalnızca iki parmağa sahip olmasıyla therizinosaur ailesinin diğer üyelerinden ayrılıyor.

Kanada’daki Calgary Üniversitesi’nde görev yapan paleontolog Darla Zelenitsky, Duonychus’un bilinen therizinosaur türlerinden oldukça farklı olduğunu belirtti. Zelenitsky, “Bu dinozorlar Kretase Dönemi’nin tembel hayvanları olarak anılıyor. Şişkin gövdeleri, uzun boyunları, küçük kafaları ve büyük ellere sahip uzun kolları vardı. Gerçekten tuhaf görünüyorlardı.” dedi.

Duonychus’un fosili, Gobi Çölü’nde bir su boru hattı inşaatı sırasında bulundu. Araştırmacılar, tamamen korunmuş 30 santimetrelik bir pençenin de fosilleşmiş kalıntılar arasında yer aldığını belirtti. Bu olağanüstü keşif, türün anatomisine dair yeni bilgiler sunuyor.

Şu ana kadar keşfedilen tek örnek olmasına rağmen bilim insanları tarafından  Duonychus’un yalnızca Asya’da değil, Kuzey Amerika’da da yaşamış olabileceği düşünülüyor.

Haber: Fatma KIVRAK

Kaynak: Haber Merkezi