Ölümsüzlük verileri için ne kadar hazırlar?
Ray Kurzweil’den Şaşırtıcı Tahmin: Ölümsüzlük İçin 5 Yıl Yeter!
Teknolojinin hızla ilerlediği günümüzde, Google’ın eski mühendislerinden biri olan Ray Kurzweil, geleceğe dair oldukça iddialı bir tahminde bulundu: İnsanlar tam beş yıl içinde “ölümsüzlük” kavramıyla tanışacak! Evet, doğru duydunuz! Duvarları boyamayın , ağaçları kesmeyin yerine hemen kapı önüne “ölümsüzlük” tabelasını asabilecek hale geliyoruz.
Kurzweil, nanoteknoloji ve robotikteki devrim niteliğinde ilerlemelerin, “nanobot” adı verilen minik kurtarıcı robotların doğmasına kapı açacağına inanıyor. Hayal gücümüzü zorlayan bu minik robotların, yaşlanan hücrelerimizi onarıp, bir nevi “Gençliğin Kaynağı” işlevi göreceği düşünülüyor. Resmen yaşlanmanın “yüzüne gülerek” geçilebilecek bir hal alacağını söylemek pek de yanlış olmaz!
İyi de, bu işin içinde bir oyun olmalı! Zira, birçok insan her sabah aynaya bakıp, “Bana yapılan bu haksızlıklar neden?” diye aklından geçirirken, nanobotların vücudumuzda devreye girmesi, birer “Yüzündeki kırışıklıkları yok etmek için branş değiştiren estetik cerrah gibi” olacak! Gözümüzün önünde belirecek bu minik teknolojik harikalar, yaşlılığın izlerini silerken, belki de cebimizdeki paranın nereye gittiğini bile unutturmaya başlayacak.
Kurzweil, bu nanobotların kanseri tedavi edebileceğinden de bahsediyor. O zaman, “Ölümsüzlük” işini kolaylaştırması açısından aslında iyi bir yol haritası çiziyor. Ama hepimizin aklındaki soru şu: “Peki, bu robotlar pazartesiden itibaren işe koyulduğunda, ölümsüzlüğü kutlayacak yer var mı?” Belki de “Yıl boyunca aldığımız kiloları nasıl vereceğiz?” tartışmalarına, “Ölümsüzlükte ne kadar kilo alabiliriz ki?” sorusu eklenecek!
Ve bence, Ray Kurzweil’in öngörüsü birçok insanı umutlandırsa da, bu minik robotların hayatımıza girmesiyle birlikte bir yandan da “ölümsüzlük” sunmaya çalışan teknoloji firmalarının karnesine de dikkat etmemiz gerekecek. Kim bilir, belki de nanobotlar vücudumuza girip, yaşlanmayı durdururken, bir yandan da zengin hayat tariflerini uygularken “merhaba” diyebilmek için ekstra bir ücret talep ederler!
Geleceğe dair umut verici ama bir o kadar da esprili bir hatırlatma olarak: “Ölümsüzlük mü? Artık vaktiniz çok işçiler, emekçiler .. Öncelikle çay saati istemezseniz olur!” Bu arada, Kurzweil’e de sormadan edemeyeceğim: “Peki, nanobotlar modaya da müdahale edecek mi? Çünkü ben en sevdiğim pırıltılı tişörtümü giymek istiyorum!”
Geleceğe dair bu dijital şakaları izlemeye devam edeceğiz, çünkü ölümsüzlük bile bir tür “yeterli veri toplandığı için” deneme yanılma süreci gerektiriyor!
Kıssadan hisse, ölümlüyken başarın. Ölümsüzlüğü başıboşlukla eşdeğer yapabilirler. Son olarak, tarşkatların yaratıcı açısından ölümsüzlüğe yani teknolojiye dair çığlıklarını bu aralar duyabiliriz. Şirk konusunda sağlam bir performans bekliyorum.
Tülay Ataman