Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 6 Şubat depremi yıl dönümünde ‘Deprem Dirençli Kentler’ konulu bir panel düzenledi. Etkinlik, Yenişehir ilçesindeki Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Panele, Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ve Eş Başkanı Doğan Hatun, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Naci Görür, deprem konusundaki uyarılarını sürdürerek, adeta bir seyyah gibi şehir şehir gezip depremle ilgili riskleri anlatacağını belirtti. Diyarbakır’ın 50 ila 150 kilometre kuzeyinde bir depremin kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Görür, böyle bir sarsıntının meydana gelmesinin şehir için ciddi zararlara yol açacağını ifade etti.
“Diyarbakır İçin Asıl Tehlike Bitlis-Zagros Fayı”
“Depremin tarihini, saatini ve dakikasını bilmek mümkün değil. Ancak hangi bölgede meydana gelebileceğini ve nasıl bir etki yaratacağını, günümüz bilim ve teknolojisi öngörebiliyor. Bizim görevimiz de bunu anlatmak.”
Görür, Diyarbakır açısından asıl tehlikenin Doğu Anadolu Fayı değil, Bitlis-Zagros Fay Hattı olduğunu belirtti.
Bu hattın Diyarbakır’a daha yakın olduğunu ve ters fay niteliği taşıdığını ifade eden Görür, harekete geçtiğinde büyük bir felakete yol açabileceğini vurguladı. Depremin ne zaman meydana geleceğini kesin olarak bilmenin mümkün olmadığını dile getiren bilim insanı, bu fayın er ya da geç kırılacağını söyledi. Ayrıca, fay hareketlerinin çevre bölgeleri de etkileyebileceğini hatırlatarak, geçmişte Ege Denizi ve Yunanistan’da yaşanan depremlerin İzmir’de yıkıma ve can kayıplarına neden olduğunu örnek gösterdi.
“Diyarbakır’ı Depreme Karşı Güçlendirmezsek Büyük Zarar Kaçınılmaz”
Görür, Diyarbakır’ın deprem dirençli hale getirilmemesi durumunda büyük bir sarsıntının kente kesinlikle zarar vereceğini vurguladı. 6 Şubat depremlerinin, yaklaşık 5 milyon ton dinamitin aynı anda patlamasına eşdeğer bir enerji açığa çıkardığını belirterek, bu gücün yüzlerce atom bombasına denk olduğunu ifade etti.
Depremlerin doğası gereği büyük miktarda enerji ürettiğini hatırlatan Görür, bir bölgede büyük bir deprem yaşandıktan sonra belirli bir süre içinde aynı büyüklükte bir depremin tekrar meydana gelebileceğini söyledi.
Diyarbakır’da yaşanacak depremin doğrudan kentin merkezinde olmasa da kuzeyde, 50 ila 150 kilometre mesafede gerçekleşeceğini belirten Görür, kent içinde de küçük ölçekli fay hatlarının bulunduğunu ve bunların harekete geçmesi halinde Diyarbakır’da da sarsıntılara neden olabileceğini ifade etti.
Haber: Fatma KIVRAK