Dünyanın en ünlü sörf merkezlerinin arasında sayılan Alaçatı, denizinin sığ bir yapıya sahip olması yönüyle herkes tarafından tercih edilmektedir. Yıl boyu esen rüzgar şiddeti Alaçatı’yı sörfün özel yerlerinden biri yapmıştır.
Sörf, dalgaları sürme sanatıdır. Atletizmin güzelliğini doğanın gücüyle harmanlamaksa sörf sporunu diğerlerinden farklı kılıyor ve kişiler sörf yaparken bir anlamda doğayla mücadele etmesini öğreniyor. Rüzgara karşı değil, rüzgarla beraber hareket etmek, doğanın dilinden anlamak ve deniz üzerinde en hızlı şekilde ilerlemek sörf yapmanın temelini oluşturuyor. Düzenli olarak sörf yapmak ise hem ruh hem de beden gelişimi için fazlasıyla fayda sağlıyor.
•Çark Plajı
•Kum Beach
•Yumru Koy
•Piyade Plajı
Sörf yapmak için en ideal merkezler:
•Lake Arenal, Kosta Rika
•Maui, Hawaii Takım Adası
•Boracay Adası, Filipinler
•Langebaan, Güney Afrika
•Alaçatı, Türkiye
Mahalle’nin eski adı 1525 yılı kayıtlarında Türkçede “alaca at” sözcüğünden türetilmiş Alacat ya da Alacaat olarak geçmektedir. Mahallenin eski adının 1890 yılı kayıtlarında Alátsata olduğu belirlenmiştir. Mahalle 1928 yılından beri bugünkü adını taşımaktadır. 1904’te tümü Rum olmak üzere 15.000 civarında nüfusu vardı. Daha sonra Kosovalı, Arnavut ve Yunanistan (Karaferye=Veria) göçmenlerin yerleştirildiği köy, 2000 yılından itibaren çarpıcı bir gelişme göstererek Ege Bölgesi’nin en popüler turistik merkezlerinden biri haline gelmiştir.
Eskiden burada yaşayan Rumların kökeni 18. yüzyılda bölge ayanı Hacı Memiş Ağa tarafından bu bölgedeki bataklığı kurutmak amacıyla Sakız adası ve civarındaki adalardan getirilen kişilere dayanır. Balkan savaşlarından sonra Kolaşin Boşnakları ve Kosovalı Arnavutların yerleştiği yer mübadeleden sonra ise Kavala, Kesriye, Karaferya ve Karacaova göçmenlerinin yerleşimine tanık oldu.
Mahalle, İzmir il merkezine 76 km, Çeşme ilçe merkezine 8,6 km uzaklıktadır.
Mahalle, ilçe topraklarının ortasında, Kuzeyideki Celal Bayar Mahallesi’nden (sınır: D.300 Çeşme-İzmir devlet yolu) başlayıp, Çeşme Yarımadası’nın güneyindeki Yumru Körfezi’ne kadar uzanır. Kuzey toprakları Tanay Tabiat Parkı’nı da içine alacak şekilde Kolaytaş Burnunu kaplayan Ardıç Mahallesi’nin güneyine kadar olan kısımdır.
Doğusunda Şifne ve Karaköy mahalleleleri, batısında Çakabey ve Ovacık mahalleleri, kuzey batısında Ilıca Mahallesi vardır. Alaçatı’nın Kemalpaşa ve Hacımemiş Caddeleri, Yel Değirmenleri popüler yerlerdir. Çeşme Yahya Kerim Onart Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi, Yaşar Eğitim Ve Kültür Vakfı Anadolu Lisesi bu mahallededir. Mahallenin güneyinde Çeşme-İzmir otoyolu ve kuzeyinde Çeşme-İzmir devlet yolu ile bağlantısı vardır.
Haber : Dilara Baydi