Stephen King, korku ve gerilim edebiyatının yaşayan efsanesidir.
Amerikalı yazar Stephen King, 21 Eylül 1947 yılında Portland, Maine’de doğmuştur. Annesi ve babası ayrı olan yazar, annesiyle büyüdü. Okul döneminde kendisinden 2 yaş büyük ağabeyi ile bilim kurgu ve korku filmlerinin büyük hayranı oldu. Lise döneminde bilim kurgu dergilerindeki hikayeleri taklit ederek, ilk hikayelerini yazdı. 1966 yılında Maine Üniversitesi’nde İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümüne kayıt oldu. Burada yazma çalışmalarını hızlandırdı ve ileride eşi olacak Tabitha ile tanışta. 1970 yılında evlendiler ve bu evlilikten 3 tane çocukları oldu. Evliliklerinin ilk yıllarında çok zorluk yaşadılar ve Stephen King, ücretli öğretmenlikten çamaşırhanelere kadar pek çok işte çalışmak zorunda kaldı. O dönem yaşadıkları karavanda kariyerinin ilk basmağı olan romanını yazdı, ancak beğenmeyip çöpe attı. Eşi Tabitha romanı çöpten alıp okudu ve eşine devam etmesi için destek oldu. Böylece bugün Carrie (Göz) adlı başyapıt ortaya çıktı. 1974 yılında yayınlanan roman büyük ilgi gördü ve 2 yıl sonra beyaz perdeye uyarlandı.
Carrie ile kariyerine başlayan King, ardı ardına pek çok satan olan roman yazdı. The Shining, The Stand, It, Pet Sematary gibi yapıtları efsaneler arasına girdi.
50’nin üzerinde roman, 13 hikaye derlemesi ve 200’ün üzerinde kısa hikaye yazarak yaşayan bir efsaneye dönüştü. 15 Bram Stocker Ödülü kazanarak korku-gerilim edebiyatının usta ismi olduğunu kanıtladı. 2003 yılında Ulusal Kitap Vakfı tarafından “Amerikan Edebiyatına Üstün Katkı Ulusal Madalyası” ile onurlandırıldı. 2004 yılında Dünya Fantazya Konvansiyonu tarafından “Yaşam Boyu Başarı” ödülüne layık görüldü. 2007 yılında Amerikan Gizem Yazarları Organizasyonu tarafından “Grand Master” (Büyük Usta) ödülüne layık görüldü. Amerikan edebiyatına yaptığı katkılar nedeniyle, 2014 yılında Ulusal Sanat Vakfı tarafından “Ulusal Sanat Madalyası” ile onurlandırıldı.
Göz, Korku Ağı, Medyum, Öfke, Mahşer, Hayaletin Garip Huyları, Uzun Yürüyüş, Çağrı, Tepki, Ateş Yolu, Kujo, Azrail Koşuyor, Silahşor, Kuşku Mevsimi, Christie, Hayvan Mezarlığı, Kurtadamın Döngüsü, Tılsım, Ejderin Gözleri, Falcı, Sis, O, Üç’ün Çekilişi, Sadist, Şeffaf, Hayatı Emen Karanlık, Mahşer, Gece Yarısını Dört Geçe, Çorak Topraklar, Ruhlar Dükkanı, Oyun, Dolores Claiborne, Rüyalar ve Karabasanlar, Uykusuzluk, Çılgınlığın Ötesi, Yeşil Yol, Yaratık, Düzenleyiciler, Büyücü ve Cam küre, Kemik Torbası, Tom Gordon’a Aşık Olan Kız, Maça Kızı, Yüzyılın Fırtınası, Rüya Avcısı, Kara Ev, Buick 8, Karanlık Öyküler, Calla’nın Kurtları, Susannah’ın Şarkısı, Kara Kule, Colorado Kid, Cep, Lisey’in Hikayesi, Yüzyılın Suçlusu, Duma Adası, Karanlık Çökünce, Kubbe’nin Altında, Zifiri Karanlık Yıldızsız Gece, 11/22/63, Anahtar Deliğinden Esen Rüzgar, Eğlence Parkı, Doktor Uyku, Bay Mercedes, Diriliş, Kim Bulduysa Onundur, Kabuslar Pazarı, Son Nöbet, Gwendy’nin Düğme Kutusu, Uyuyan Güzeller, Yabancı, Yükseliş, Gwendy’nin Sihirli Tüyü, Enstitü, Kan Varsa, Later, Billy Summers, Gwendy’nin Son Görevi, Peri Masalı, Holly.
Edebiyat dünyasına damga vuran Usta, sinema ve televizyon dünyasına da iz bırakmıştır. Yaşayan yazarlar içerisinde eserleri en çok uyarlanan yazar olarak Guinnes Rekorlar Kitabı‘na girmiştir. Her yıl mutlaka bir Stephen King uyarlaması ile karşılaşmaya devam ediyoruz. Korku ve gerilim edebiyatının usta ismi olan King’i, King Stephen olarak anmak yanlış olmayacaktır.
Haber : Dilara Baydi