İstanbul’da Marmara denizinin Silivri kıyısı 150 metre, İzmir’in Seferihisar ilçesinde ise deniz yaklaşık 200 metre geri çekildi. Ölüdeniz, Dikili ve Bodrum sahillerinde de sular çekiliyor. Peki su çekilmesi deprem habercisi mi? Ege Denizi’nde 28 ocakta başlayan sismik hareketlilik devam ediyor. Bölgede 7 günde büyüklüğü 4.8’i bulan 400’den fazla deprem gerçekleşti. Turistik Santorini Adası’nda etkinlikler iptal edildi, eğitime ara verildi. İngiltere’den vatandaşlarına Ege’deki adalara seyahat uyarısı geldi. Yunanistan, Acil Durum Yönetimi ekibi, kurtarma köpekleri, iki orman komandosu ekibi, yangın söndürme helikopteri, drone operatörleri ve hava kurtarma ekiplerini Santorini’ye gönderdi. Ege denizinde son 10 günde 8 binden fazla deprem meydana geldi. İnsanlar su çekilmeleri ile depremler arasında bir bağlantı var mı sorusuna yöneldi. 6 şubat depreminden önce İskenderun sahilinde de benzer bir su çekilmesi yaşanmıştı. Bu durum tekrar büyük bir deprem mi olacak sorusunu gündeme getirdi.
Deniz çekilmelerinin depremle bağlantısı var mı? Uzmanlar ne diyor?
Uzmanlara göre su çekilmeleri tamamen kuvvetli poyraz fırtınasının etkisi. TÜBA Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, rüzgarın deniz suyunu güneye doğru Girit’e ittiğini söyledi. Uzmanlar şu an için deniz çekilmelerinin herhangi bir depremle bağlantısı olmadığını söylüyor. Prof. Dr. Hasan Sözbilir, tarihte de bu adalarda volkanik patlamaların yaşandığını ve çok sayıda depremin meydana geldiğini dile getirirken son bir haftadır meydana gelen depremlerin yeni bir volkanik aktivite başlangıcını gösterdiğini, yakın gelecekte yıkıcı bir deprem üretme ihtimalinin yüksek olduğunu aktardı.
Depremler Türkiye’yi etkileyecek mi?
Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Türkiye’nin bu depremlerden etkilenme derecesinin düşük olduğunu ifade ederken Prof. Dr. Naci Görür, Ege kıyılarına ve bölgeye yakın vatandaşlara dikkatli olmaları gerektiği uyarısında bulundu. Prof. Dr. Okan Tüysüz ise ‘’Depremler haftalarca, bazen aylarca hatta yıllarca sürebilir. 6’ya kadar uzanan depremleri oluştururlar ancak 7 ve üzeri gibi yıkıcı depremleri oluşturmazlar’’ dedi. Yaşanma ihtimali olan depremin Türkiye’ye uzak bir mesafede olduğunu ve ülke de etkili olmasının beklenmediğini de belirtti. Yunan uzmanlar, bölgede oldukça önemli fayların bulunduğunu belirterek, güçlü bir deprem olasılığının göz ardı edilemeyeceğini ifade etti.
‘’Yer kabuğu çatlıyor, Türkiye’den İran’a uzanan devasa bir yırtık ilerliyor.’’
Peşi sıra gelen depremler yeni gündem başlıklarına sebep oluyor. Geçtiğimiz günlerde edinilen bilgilere göre, Dünya yüzeyinin çok altındaki Neotetis okyanus levhasının (önceden Arap ve Avrasya kıtaları arasında olan okyanus tabanı) koptuğunu ve bölgede oluşan yırtığın Türkiye’nin güneydoğusundan İran’ın kuzeybatısına doğru giderek açıldığını tespit etmişti. Alman bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre Türkiye, Arap Levhasından kopabilir.
Haber: Gupse MAMUH