Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

SÜMELA MANASTIRI

Karadeniz bölgesinde bulunan Trabzon, doğası ve tarihsel geçmişi ile büyük bir canlılığa sahiptir.

Karadeniz bölgesinde bulunan Trabzon, doğası ve tarihsel geçmişi ile büyük

TARİHÇE

Kilisenin MS 365-395 tarihleri arasında inşa edildiği düşünülmektedir. Kilisenin kuruluşu ile manastır haline dönüşümü arasında bin yıllık bir süre vardır. Karadeniz Rumları arasında anlatılan efsaneye göre iki keşiş aynı rüyayı görüp birbirlerinden habersiz Trabzon’a gelmişler ve kilisenin temellerini atmışlardır. Manastırdaki fresklerde sıkça yer verilen Trabzon İmparatoru III. Aleksios’un manastırın gerçek kurucusı olduğu düşünülmektedir.

Osmanlı döneminde manastıra sağlanan imtiyazlar, Trabzon ve Gümüşhane’nin İslamlaşması sırasında, Hristiyan köyleri ile çevrili bir alan oluşturmuştur. 18 Nisan 1916’dan 24 Şubat 1918’e kadar süren Rus işgali sırasında Maçka civarındaki diğer manastırlar gibi bağımsız bir Pontus devleti kurmak isteyen Rum milislerin karargahı olmuş, zorunlu nüfus mübadelesi ile bölgedeki Hristiyanların Yunanistan’a gönderilmesinin ardından önemini yitirmiş ve T.C. Kültür Bakanlığı tarafından yakın zamanda onarılana dek kaderine terk edilmiştir. 2010 yılında Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin izni ile Hristiyanların “Meryem Ana’nın göğe yükseliş günü” olarak kabul edilen ve kutsal sayılan 15 Ağustos günü, 88 yıl aradan sonra ilk ayin günü düzenlenmiş ve ayini İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi Ekümenik Patriği I. Bartholomeos yönetmiştir.

FRESKLER

Kilisenin içi fresklerle kaplıdır. Kilisenin apsis kısmında Meryem’in doğuşu ve mabede sunuluşu, tebliğ, İsa’nın doğumu, mabede sunuluşu, hayatı ve incilden resimler vardır. Güney kapısında Meryem’in ölümü ve havariler vardır. Apsis kısmının dışında, yukarıda ise Mikail ve Cebrail bulunmaktadır.

Haber : Dilara Baydi