USTALIK ESERİ SELİMİYE CAMİİ

Mimar Sinan’ın “ustalık eserim” diye nitelendirdiği Selimiye Camii, en önemli mimarilerimiz arasında yer alır.

USTALIK ESERİ SELİMİYE CAMİİ
Yayınlama: 24.02.2025
A+
A-

TARİHÇE

Selimiye Camii, Osmanlı Padişahı II. Selim döneminde, Mimar Sinan tarafından yapılan ve Osmanlı’nın önceki başkenti olan Edirne şehrimizde bulunan bir külliyedir. Mimar Sinan’ın 80 yaşında yaptığı ve “ustalık eserim” şeklinde nitelendirdiği Selimiye Camii, gerek Mimar Sinan’ın gerek Osmanlı mimarisinin en önemli eserleri arasında sayılır. Caminin yapımına 1569 yılında başlanmıştır. Caminin 27 Kasım 1574 Cuma günü açılması planlanmış olsa da, II. Selim’in ölümünün ardından 14 Mart 1575’te ibadete açılmıştır.

MİMARİSİ

Bir tepe üzerinde bulunan Selimiye’de daha önceki hiçbir camide ya da antik çağ mabedinde görülmemiş bir teknik kullanılmıştır. Daha önceki kubbeli yapılarda, asıl kubbe kademeli yarım kubbelerin üzerinde yükselmesine rağmen, Selimiye Camii 43,25 metre yüksekliğinde 31,25 metre çapında tek bir lebi ile örtülmüştür. Kubbe, 8 sütuna dayanan bir kasnak üzerine oturtulmuştur. Kasnak, filayaklarına 6 metre genişliğinde kemerlerle bağlıdır.

Caminin dört köşesinde bulunan her biri özel üç şerefeli 380 santimetre çapındaki minareler 70,89 metre yüksekliğindedir. Minarelerin alem dahil yükseklikleri bazı kaynaklara göre 84, bazı kaynaklara göre 85 metredir.

Yapının içi İznik çinileriyle süslüdür. Büyük kubbenin tam altındaki hünkar mahfili, 12 mermer sütunludur ve 2 metre yüksekliktedir. Çinilerin bir kısmı 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nda, Rus generali Mihail Skobelev tarafından sökülerek Moskova’ya götürülmüştür.

TERS LALE MOTİFİ

Caminin müezzin mahfilinin mermer ayaklarından birinin altında ters bir lale motifi bulunmaktadır. Rivayete göre, caminin yapılacağı arsa üzerinde bir lale bahçesi bulunmaktaydı. Bu arsanın sahibi, başlarda arsanın satılmasını istememiştir. En sonunda Mimar Sinan’dan camide bir lale motifi olmasını isteyerek arsayı satmıştır. Mimar Sinan’da lale motifini ters şekilde yapmıştır. Lale motifi bu arsada bir lale bahçesi olduğunu, ters olması ise sahibinin tersliğini temsil etmektedir.

Haber : Dilara Baydi

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.