Yavaş yavaş Gelir/Kurumlar vergi ödemelerimizle alakalı plan yapmalıyız. Peki ödeyeceğimiz vergiyi kanunlar dahilinde azaltmak/ertelemek için ne yapmalıyız?
Yıl sonu yaklaşıyor. Gelir-Kurumlar vergi ödemelerimizle alakalı plan yaptık mı?
Yavaş yavaş Gelir/Kurumlar vergi ödemelerimizle alakalı plan yapmalıyız. Peki ödeyeceğimiz vergiyi kanunlar dahilinde azaltmak/ertelemek için ne yapmalıyız? Gelin hem ayağınızı yerden kesecek hem de vergi yükünüzü hafifletecek bir yöntemden bahsedelim. Malumunuz; Firmalarımıza binek araç satın aldığımızda KDV’yi indirim konusu yapamıyoruz. Bununla beraber gider kısıtlaması nedeniyle aldığımız aracın tamamını giderleştiremiyoruz. Diğer yandan enflasyonun yıkıcı etkisini de düşünürsek binek araç kaydı gerçekci durmuyor.
Aklınıza hemen motosiklet geliyor olabilir, mantıklı. Ancak motosiklet kullanımı herkes için uygun olmayabiliyor. Veya şirket içi kullanımlarda birden fazla kişinin bir yerden bir yere gitmesini sağlayama biliyor. Dolayısıyla motosiklette örneğimize uygun düşmüyor.
Hem 2-4 kişilik olması hem ruhsatında dört tekerlekli Motosiklet olarak geçiyor olması nedeniyle firmalarımıza gönül rahatlığıyla bu araçları satın alabiliriz. Peki vergisel boyutta ne avantajı var?
KDV: Belki de en önemli avantajı bu. Bu araçların ruhsatında Motosiklet yazdığı ve GTIP kodu 87.11 olarak geçtiği için satın alırken ödediğiniz KDV’yi indirim konusu olarak kullanabilirsiniz.
(*Fotoğtaftaki şartları mutlaka sağlamalıdır) ÖTV ve Amortisman: Bu araçlar binek araç statüsünde olmadığı için gider kısıtlamasına tabi değildir dolayısıyla ilk alımda ödenen ÖTV direkt gider olarak yazılabilir ve kalan tutarı 4’e bölmek suretiyle giderleştirebilirsiniz.
Örnek olarak vergiye katkısını matematiksel olarak basitçe anlatalım:
Satış Fiyatı 400.000-TL olsun
Kdv Avantajı 66.666,67 – TL
İlk yıl ortalama Vergi avantajı 20.000-TL
Son olarak lütfen dikkat ediniz:
1. Bu tarz araçları firmanıza kaydetmeniz için işinizde kullanmanız gerekmektedir. (şahsi kullanım VUK gereği uygun değildir)
2. Ruhsatında motosiklet yazıyor olmalıdır.
3. İthalatı GTIP 87.11 fasılda yer almalıdır.
4. Satışı halinde fatura kesilmeli ve %20 KDV hesaplanmalıdır.
Bu şartları sağlamıyorsa binek araç statüsünde olacağından bu avantajlardan faydalanamazsınız.
Ülkemizde en az 2 – 3 sene daha %50 enflasyon oranının devam edeceği düşünüldüğünden firmanıza kaydettiğiniz aracın satışı halinde fiktif bir kar elde edip yüksek vergiler ödeyebilirsiniz. Öncesinde Mali Müşavirinizle mutlaka istişare etmeyi ve planlama yapmayı unutmayınız.
TUNA TOKUÇ – HEY HABER
MALİ MÜŞAVİR – YAZAR