Zekât Nedir? Zekât Kime Verilir?

Ramazan ayı içerisinde bulunduğumuz şu günlerde zekât nedir? Zekâtı kimler verir? Zekât kimlere verilir? Zekât kimlere verilmez? Zekât ne zaman verilir? soruları gündem oldu. İşte tüm bu soruların cevapları haberimizde…

Zekât Nedir? Zekât Kime Verilir?
Yayınlama: 26.03.2025
A+
A-

Zekât Nedir?

Diyanetin sayfasında yer alan bilgiye göre; zekât, dinen zenginlik ölçüsü kabul edilen miktarda (nisap) mala sahip olan kimselerin Allah rızası için muayyen kişilere vermesi gereken belli miktarı ifade eder. Yani zekât diğer bir deyişle zenginin fakire yardım etmesidir.

Zekâtı kimler verir?

Zekâtın farz olması için; malların nisaba ulaşması yanında nâmî (hakikaten ya da hükmen üreyici/artıcı) olması, sahip olunduğu andan itibaren üzerinden bir yıl geçmesi, bir yıllık borcundan ve aslî ihtiyaçlardan fazla olması gerekir.

Diğer bir deyişle; zekâtı verilecek malın üzerinden bir yıl geçmiş olması ve zekâtı verilecek malın bir yıllık borçtan ve aslî ihtiyaçlardan fazla olması durumunda zekât, ergenlik çağına erişmiş, hür ve aklı başındaki Müslümanlara farzdır.

Zekât kimlere verilir?

Zekâtın verileceği kimseler Kur’an-ı Kerim’de belirtilmiştir. Bunlar; fakirler, miskinler, zekât toplamakla görevlendirilen memurlar, müellefe-i kulûb adı verilen kalpleri İslam’a ısındırılmak istenen kimseler, esaretten kurtulacaklar, borçlular, Allah yolunda cihad edenler ve yolda kalmış olanlardır.

Zekât Kimlere Verilmez?

Zekât verebilecek durumda olanlara, Müslüman olmayan kimselere, Birinci derece akrabalara (Anne, Baba, Büyükanne, Büyükbaba, çocuklara, torunlara vb.) ve karı-kocanın birbirine zekât vermesi caiz değildir.

Zekât Ne Zaman Verilir?

Zekât vermenin belli bir zamanı olmayıp, farz olduğu andan itibaren verilmesi gerekir. Bunun için belli bir ayı veya Ramazan’ı beklemeye gerek yoktur. Zekât vermekle yükümlü olanların, yükümlü oldukları andan itibaren en kısa zamanda zekâtlarını vermeleri uygun olur.

Haber: Nihan Küçükkendirci